Een eilandkeuken of liever een schiereiland? De Kitchen Expert aan het woord

Vanden Borre Kitchen ontwerpt en plaatst uw eiken keuken op maat

Een keuken kan uit een enkele of een dubbele wand bestaan, of een L-, U- of G-vorm hebben. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de verschillende vormen? En hoe vind je de keuken die bij je past? 

"Kijk, wij hebben sinds kort een T-vormige keuken in onze toonzaal staan", zegt Thomas Batjoens, zaakvoerder bij Vanden Borre Kitchen Gent-Oostakker. Net als je denkt dat je alles hebt gezien van keukenvormen, blijkt er toch nog iets compleet anders mogelijk. "Uiteindelijk is het altijd de ruimte van de klant die bepaalt wat er mogelijk is, naast zijn behoeften en budget, uiteraard”, legt Thomas uit. “Die drie factoren vormen bij ons de basis van elk keukenplan en elke offerte. De ene klant heeft een uitgesproken idee van hoe z’n keuken er moet uitzien, een enkele geeft ons carte blanche. Maar altijd gaan we het gesprek aan: wat vind je belangrijk in een keuken, wat wil je zeker? En, ook belangrijk: wat wil je zeker niet?” 

Gouden tip

Thomas vervolgt: “Ons grote voordeel is dat we alle soorten keukens kunnen aanbieden, van een betaalbare standaardkeuken tot een volledig gepersonaliseerde high-end keuken en alles daar tussenin."

Nog een gouden tip? "Als je een nieuwe keuken wilt als onderdeel van een grotere verbouwing, kom dan tijdig vrijblijvend bij ons langs. Dan kunnen we bekijken wat er mogelijk is, het budget inschatten en bepaalde suggesties doen over de plaatsing van de muren en/of leidingen. Door vooruit te denken, kan je je keuken vaak extra mooi en gerieflijk maken."

Wordt het een keuken in de vorm van een I, L, U of G, of toch liever een eilandkeuken? We overlopen met Thomas de kenmerken van de meest populaire keukenvormen. 

I-keuken of wandkeuken

“Populair model wanneer de ruimte en/of het budget aan de kleine kant zijn. Als de ruimte beperkt is, bestaat de grootste uitdaging erin om alles zodanig te organiseren dat je toch zo ergonomisch mogelijk kan werken. We zullen er daarom bijvoorbeeld op letten om de kookplaat niet vlak naast een kolomkast te plaatsen, want dan kan je de steel van een pan niet buiten het fornuis draaien. Ook moet je elementen zoals spoelbak en kookplaat voldoende van elkaar verwijderen om een groot werkvlak te creëren.” 

Parallelle keuken

“Bij dit model, georganiseerd tussen twee tegenover elkaar staande wanden, vind ik het doorgaans aangewezen om spoelbak en kookplaat aan dezelfde kant te houden. Ik ben ook niet geneigd om beide kanten te spiegelen: ik zou eerder aan de ene kant wel en aan de andere kant geen bovenkasten voorzien. Of zelfs helemaal geen hangkasten, voor een meer open gevoel. Soms voorzien we in dit type een klein hoekje met krukjes voor een snel ontbijt. Twijfel je tussen een wand- of parallelle keuken? Denk er dan aan dat je voor die laatste minstens 1,20 meter loopruimte moet hebben tussen beide wanden, zodat je tegenoverliggende kasten tegelijk kan openen.”

L-keuken

“De L-vormige keuken is wellicht de bestverkochte vorm. Past bijna overal en is erg populair bij renovaties in compacte woningen. Een heel efficiënte keuken, zeker vanuit het standpunt van de keukendriehoek. Maar minder interessant als je vaak met twee in de keuken staat, want je riskeert elkaar voor de voeten te lopen. Een aandachtspunt: in een L-, U- of G-keuken heb je minstens één hoek: laat je die leeg of vul je die op? Op een legplank kan je het meeste kwijt, maar een hoekcarrousel of een Le Mans-systeem is ergonomischer.” 

U- en G-keuken

“In feite zijn dit varianten op de L-keuken, met telkens een extra beentje erbij. Een U-vormige of een G-vormige keuken heeft telkens wat meer onderkasten en dus meer opbergruimte. Het zijn trouwens prima vormen om een keukenschiereiland te creëren, een goede oplossing als je de ruimte niet hebt om een volwaardig keukeneiland te plaatsen.”

Eilandkeuken

“Als mensen de ruimte ter beschikking hebben – reken op minstens 15 m2 – dan is een eilandkeuken vaak de ultieme droom. Met een eilandkeuken zorg je voor een goede integratie van de keuken in de leefkamer. Welke functies integreer je in het eiland en welke in het wandgedeelte? Zelf geef ik er de voorkeur aan om de kookfuncties op het eiland te organiseren, omdat je nu eenmaal meer tijd besteedt aan koken dan aan afwassen. Je staat dan niet met je gezicht tegen de muur te koken, maar kan contact maken met je gasten of je kinderen in het oog houden bij hun huiswerk. Wat we steeds minder zien is de eilanddampkap. Mensen kiezen liever voor een in de kookplaat geïntegreerd afzuigsysteem, wat een meer open gevoel geeft.”

Laat u verder inspireren door onze artikels

[Translate to Dutch:] News

Volledig personaliseerbare keukens – van A tot Z

Artikel lezen
uitrusting

Keukens om uw seizoensgroenten in te bewaren

Artikel lezen
uitrusting

Een wijnkast in de keuken: dat past!

Artikel lezen
[Translate to Dutch:] News

Echte zomerkeukens

Artikel lezen
[Translate to Dutch:] uitrusting

Klaar voor de start ... En ... Vuur!

Artikel lezen
Vorige
Volgende