De keuken is het kloppend hart van het huis. De inrichting van die centrale leefruimte kunt u aanpassen aan uw levensritme en uw dagelijkse gewoonten. De ene persoon houdt de keuken graag gescheiden van de rest van de woning, terwijl de andere het ruimtelijk gevoel van een open keuken verkiest. Als u zoekt naar een compromis, is een halfopen keuken de oplossing.
Een open keuken [lien vers cuisine ouverte] is gezellig en levendig. U staat voortdurend in contact met de andere huisgenoten of gasten. In een gesloten keuken bent u dikwijls alleen, maar u kunt de vuile vaat uit het zicht houden en het lawaai van potten en pannen binnenskamers.
Een halfopen keuken is gescheiden van het zitgedeelte met een wand of een bar en is een handige tussenoplossing. In de meeste halfopen keukens kunt u nog wel een gesprek voeren met de gezinsleden in de woonkamer, en u hebt de mogelijkheid om een en ander te verbergen of de keuken een opgeruimdere indruk te geven.
Voordelen en nadelen
Hier vindt u de voordelen en de nadelen van een halfopen keuken op een rijtje.
- Voordelen
- Meer privacy bij het koken.
- U zit voldoende afgesloten maar u kunt ook nog gemakkelijk contact maken met huisgenoten of gasten.
- U kunt de vuile vaat en de rommel wegbergen in het onzichtbare gedeelte van de keuken, zodat de vuile vaat niet zichtbaar is vanuit de woonkamer.
- U hebt een ruimer gevoel dan bij een gesloten keuken.
- Nadelen
- De geuren kunnen zich in het huis verspreiden omdat de keuken niet helemaal is afgesloten.
- Het lawaai van potten en pannen kan storend werken voor de andere huisgenoten in de woonkamer.
- Ondanks dat u meer ruimtegevoel creëert, lijkt de ruimte toch minder groot danbijeen open keuken.
Aandachtspunten
Ergonomie en de verwarming van uw keukenruimte verdienen extra aandacht.
- Verwarming
In een halfopen keuken is het, net zoals in een open keuken, moeilijk om de kamertemperatuur apart voor de keuken en de zitruimte te regelen. Vaak is de temperatuur die gewenst is in de woonkamer te hoog voor een werkplek als de keuken.
Een hoogrendementsketel kan de oplossing bieden om de grote ruimte te verwarmen en
toch de energiekosten te beperken.
- Ergonomie
Ergonomie is heel belangrijk tijdens het koken. Als u voldoende comfort wilt, moet u ervoor zorgen dat u voldoende bewegingsvrijheid voorziet in de keuken. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal ergonomische afstanden.
- Ideale afstand achter de kookplaat en de spoelbak
- 80 cm zonder circulatie;
- minimaal 40 cm voor mogelijkheid tot circulatie.
- Vrije afstand achter keukenkasten met schuiven
- 1 meter zonder mogelijkheid tot circulatie;
- minimaal 160 cm voor mogelijkheid tot circulatie.
- Vrije afstand achter keukenkasten met deuren
- 70 cm zonder mogelijkheid tot circulatie;
- minimaal 130 cm voor mogelijkheid tot circulatie.